Georga – ”Banjo”

georga_banjo

Georga, eller George Gustafsson, bland annat med bakgrund som organist/gitarrist i bandet 23 Till, har nyligen släppt ännu ett soloalbum. Ännu ett då det är en produktiv artist jag nu tänkte skriva några ord om; på Spotify kan man sedan 2008 hitta inte mindre än 9 fullängdsalbum, inte sällan album med 19 låtar eller mer.

Skivan ”Banjo” presenteras kort och gott som ”Ten songs in english” på artistens hemsida och det kan jag förstås inte säga emot. Vi som hört Georgas tidigare album är vana vid att det mesta han gett ut är på svenska, här gör han sina egna versioner av bland Bob Dylan (”Blind Willie McTell”), Doors (”Not To Touch The Earth”) och John Cale (”Chinese Envoy”), uppblandat med traditionella folksånger som ”Wayfaring Stranger”. Albumets titel kan inte heller den sägas fara med osanning då just banjo spelas flitigt i produktionen. Jag klagar inte, banjo är ett fantastisk instrument som här får en central roll i både mix och arrangemang.

Det första som slår mig när jag lyssnar på den här plattan är hur ledigt och självklart Georga rör sig bland de här sångerna, nästan som om de vore hans egna. det spelar ingen roll att jag hört ”She’ll Be Coming Round The Mountain” säkert hundra gånger förut, jag hör den gärna för hundraförsta gången när den görs så här bra, nästan så man hör ett litet stänk av Tom Waits i den. (Det är förstås inte helt långsökt då artisten tidigare tolkat Waits – på svenska.) Helheten är inte heller den så dum, precis den där lagom mixen av singersongwriter och country som gör att man bara måste älska Neil Young när han är som bäst.

Georga och hans musik rör sig i allra högsta grad underground med egna skivbolaget Primary Rock Records och tillhörande Primary Rock Studio. Har du råkat missa hans grejer rekommenderar jag att börja med den här plattan idag och sedan köra några av plattorna på svenska också. Gillar man det är det en bra idé följa facebooksidan för att få löpande info, den uppdateras ganska frekvent.

Värt att notera är också att Stina Berge ligger bakom omslagskonsten, bara en sån sak…

Albumet ”Banjo” på Spotify

Hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s