Om

Den korta historien:
Enmans nättidning om undergroundkultur, skivrecensioner och konsertrapporter m.m. Om inget annat anges tillhör text och bild Dick Lundberg. (Olika skivomslag har jag så klart lånat från artisterna själva.) Vill du veta mer om mig kan du besöka några av mina andra sidor:

Dick Lundbergs officiella på Facebook
Soundcloud
Bandcamp

Den långa historien:
”Kulturföreningen Spökskivor m.m” startade som en liten kulturförening för musik och teater i Finspång 1995. Tanken var att det skulle vara ett undergroundskivbolag samtidigt som vi arrangerade små spelningar här och var (i samarbete med ABF Finspång). Då vi var bland de första med att publicera musik som mp3 på nätet så började vi få kontakt med andra musiker, först i Östergötland, men snart hade vi ett nätverk av musiker från hela landet. Adressen var någon sådan där som man brukade få med internetabonnemang förr i tiden, typ http://home.swipnet.se/~44 och några siffror till. Jag skrev första hemsidan i html själv, plockade in kompisar i gemenskapen och gav skivorna katalognummer i stil med SPÖKCD001 osv. När första CD-brännarna började komma köpte föreningen en av de billigaste som då gick lös på ca 3.500, en stor investering då.

spok1998Spökskivor, förmodligen 1998. Vill minnas att första sidan var snarlik den här, dock utan frames. Vid något tillfälle var den grön har jag för mig. Gissningar, gissningar…

Skivbolagsdelen hade kretsat ganska mycket kring min egen hemstudio, jag började ledsna på att vara den som behövde producera och spela in så många olika artister att jag gjorde om det hela till att bara vara ett nätverk. Nytt namn blev ”Musiknätet …och himlen därtill”. Jag tror att året borde vara 1998, men jag är osäker. (Rättelse: Så sent som mars 2000 fanns visst Spökskivor kvar, skärmdump nedan.) 1998 var i alla fall året vi startade en visfestival i Lugnet inne i Finspång. Nu växte vi ytterligare och jag vill minnas att det fanns en gästbok man kunde skriva i och att det var enda möjligheten till interaktivitet då. Det fanns olika företag som erbjöd gästböcker, en del gratis och då kunde kvalitén lämna en hel del övrigt att önska. Men de fungerade. 1999 flyttade visfestivalen flyttade till Småängens camping, hade artister som Janne Olofsman, Peter Frisk och Mama Viol. (Jag hoppas kunna skriva några mer utförliga minnesartiklar om festivalerna.)

spok2000Spökskivor våren 2000 i en ganska gräslig design, dock något mindre gräslig än 1998.

himlen2000Musiknätet …och himlen därtill i augusti 2000. Här tycker jag att designen är helt okej.

Minns jag rätt blev det mer och mer snack i gästböckerna både här och var, något som ledde till att man övergick mer och mer till forum. Detta ville jag förstås haka på och jag blev tipsad av Mr. Fisk om att man kunde ha ett portalsystem (PHP/MySQL) där både forum och gästbok m.m. ingick. Jag ordnade detta efter mycket om och men och nu bytte jag namn igen, den här gången till ”Ljuv Musik” som hade varit Fredrik Johanssons gamla skivetikett, men som han inte använde längre. Tänkte jag att det skulle bli skivbolag igen, eller hur kom det sig? Jag minns inte längre.  Årtal? Någonstans slutet av 2000 – början av 2001 kanske.

logo1

Under första ”Ljuv Musik”-tiden växte hela grejen rejält och fler och fler kom in i gemenskapen tack vare ett forum som levde ganska friskt. Samtidigt fanns Ingemar Ragenemalms ”Elsa i Underjorden” i Linköping (som också hade startat 1998) där vi sågs vintertid, när det sedan blev sommar hade vi firmafest på festivalen. År 2000 kunde festivalen inte vara kvar på Småängen, så vi flyttade igen, till Grytgöls folkpark, där körde vi två år, 2001 blev alltså sista. Nu blir mina minnena mer och mer diffusa, det var några händelserika år för mig den vevan, men jag vet att mitt sista ordentliga försök med Ljuv Musik var 2009, då försökte jag med att ha onlinespelningar etc. Det blev aldrig den fart jag hade hoppats på, ”Elsa i Underjorden” var dessutom nedlagt sedan ett år tillbaka, så vi hade inte det att luta oss mot heller. Från 2010 och framåt kämpade jag med egna skivbolaget Dikotomi Produktion som 2016 slutade vara ett företag och numera är en skivetikett när jag ger ut något.

ljuvmusik1Sista Ljuv Musik-sidan.

Våren 2018 var en vår av att sortera mycket av mina gamla grejer och jag återvände ofta till webplatsen Ingemars musiksidor där recensioner av mina gamla skivor och en hel del dokumentation från spelningar finns. Det slog mig hur värdefullt det varit för mig och andra att Ingemar tagit sig tid att lyssna på våra skivor och dessutom skrivit så omsorgsfullt om dem. Jag tänkte vem gör sånt nu för alla skivor som musiker ger ut själva under egna etiketter? En del av de skivor Ingemar recenserade fanns bara i kanske tio exemplar, ändå var de värda någonting i hans bok. Jag bestämde mig för att jag ville göra något liknande och framförallt skriva om skivor och konserter som intresserar mig. (Undergroundmusik ligger mig närmast om hjärtat, men det kan slinka in ett och annat som inte alls kan påstås höra till sådan.) Dessutom ville jag att kopplingen till historien skulle finnas kvar, så jag gick tillbaka till ursprunget och namnet ”Spökskivor”. Layouten är medvetet simpel, jag vill inte att en massa grafik och kringinformation ska störa artiklarna.

Mycket nöje!

/Dick

Annonser